Kinderen en jongeren in de kerkdienst

We voelen ons rijk gezegend met veel jeugd en jongeren in de kerk. Voor alle leeftijden zijn er mogelijkheden om op eigen niveau de dienst mee te beleven. Gastkinderen zijn altijd welkom! 

Oppas 

Tijdens de ochtenddienst is er oppas voor de baby’s en peuters. Zo kun je zelf de dienst meemaken en heeft je kind een leuke speelochtend. Halverwege de dienst eten en drinken we iets met de kinderen. Wil je dit meegeven? Na de dienst halen alle ouders hun kinderen weer op. 

Bijbelklas 

Voor alle kinderen uit groep 1 t/m 5 van de basisschool is er elke zondagochtend bijbelklas. Gastkinderen in de kerk zijn ook van harte welkom!

Als gemeente starten we gezamenlijk de dienst in de kerkzaal. Na het jeugdmoment/kinderlied gaan ca. 60 kinderen met een aantal leiding naar verschillende lokalen. Daar blijven ze tot het einde van de kerkdienst.

In de bijbelklas zijn kinderen op hun eigen niveau bezig met God, de bijbel en elkaar. Ze luisteren naar een bijbelverhaal (of lezen dit zelf in hun eigen Bijbel), praten hier met elkaar over door, zingen, bidden samen, knutselen, en doen allerlei spelletjes.

Alle groepen werken met het programma van Bijbel Basics (www.debijbel.nl/bijbelbasics); zo zijn kinderen van verschillende leeftijden met hetzelfde thema bezig, op hun eigen niveau.

Er zijn 3 bijbelklasgroepen: groep 1&2, groep 3&4, en groep 5 (de groepen komen overeen met die van de basisschool). Elke groep heeft een aantal vaste leid(st)ers, die in tweetallen de bijbelklas verzorgen. Daarnaast helpt er vaak een een enthousiaste tieners.

Wil je meer weten over de bijbelklas?
Neem dan contact op met Fieke Oosterhuis.
fieke.oosterhuis@koningskerkdeventer.nl

Basiscathechese 

Kinderen in de leeftijd van groep 6, 7 en 8 staan vaak heel open voor nieuwe kennis. Ze zijn nieuwsgierig en stellen goede vragen. Daarom is dit een mooie leeftijd om meer over de God, de Bijbel en de kerk te leren. Ook blijkt het een leeftijd dat kinderen al na denken over God en

Jezus en hoe dat bij hun leven hoort. Het is voor de kinderen heel waardevol om samen met andere kinderen hiermee bezig te zijn. Met de kleine en grote vragen. Niet alle kinderen zitten op dezelfde school, maar ze horen er in de Koningkerk allemaal bij. Samen gaan we op zoek naar wat het betekent om te geloven met je hart, met je hoofd en met je handen. Dit zijn een aantal redenen dat onze gemeente gekozen heeft om voor deze leeftijdsgroep al catechisatie, in de vorm van basiscatechese aan te bieden.

Wij maken voor de basiscatechese gebruik van de methode “Leren in de Kerk”. We kiezen daarin een mix van thema’s: OT-NT, Bijbelverhalen en maatschappelijke/kerkelijke thema’s.

Tijdens de ochtenddiensten is er basiscatechese voor de kinderen van de basisschoolgroepen 6, 7, en 8 volgens een rooster (ca. 1x per 2 weken, m.u.v. zomervakantie). De kinderen zijn eerst in de dienst en gaan na het kinderlied naar hun eigen groep. Daar hebben zij een ‘leerdienst’ op hun eigen niveau, waarin ruimte is voor ontmoeting, bidden, zingen en kennisoverdracht. De basiscatechese duurt tot het einde van de dienst.

Wil je meer weten over de basiscatechese?
Neem dan contact op met Henrike Nijman.
henrike.nijman@koningskerkdeventer.nl

Jongeren (12 tot 16 jaar)

Follow is voor alle jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar. Centraal bij Follow staan vriendschappen en relaties: met God, met Follow-leiders en met elkaar! Je komt elke week samen met een groep jongeren van je eigen leeftijd. Met elkaar en in kleine groepjes maken we lol, verdiepen we ons in een (bijbels) thema en organiseren we leuke activiteiten voor onze groep of voor anderen. Daarnaast gaan we elk jaar samen op het fantastische Follow-kamp. Onze activiteiten zorgen voor een hoop gezelligheid en diepgang. De gesprekken met elkaar zijn open, eerlijk en leerzaam. Samen maken we er een plek van waar jij jezelf kan zijn!

Meer weten? Neem contact op met Follow-coördinator Margreet Krol (margreet.krol@koningskerkdeventer.nl) of jongerenwerker Daniël Koffeman (daniel.koffeman@koningskerkdeventer.nl).

Jongeren (17 tot 25 jaar)

Ben je tussen de 17 en 25 jaar? Dan ben je welkom bij FollowNext. We komen regelmatig op zondagavond bij elkaar in de kerk. We eten samen en gaan daarna uiteen in verschillende ‘#durfte’ groepen, die zich bezig houden met verschillende thema’s. Je kan zelf kiezen bij welke #durfte groep je wil horen. De sfeer bij FollowNext is open en gezellig, samen zoeken we verdieping van ons geloof en antwoorden op (grote) (levens)vragen. We gaan met elkaar in gesprek en discussie, maar zetten ons ook actief in! Zo kun je in de verschillende #durfte groepen jezelf uitdagen en ontwikkelen.

Wat is nou een #durfte groep? We illustreren het met een aantal voorbeelden. Zo is er #durfte-sporten, #durfte-organiseren, #durfte-reizen, #durfte-discussieren. Bij ‘#durfte-sporten’ ga je samen lekker in beweging en bedenk je samen mooie sportactiviteiten. Bij #durfte-organiseren, organiseer je bijvoorbeeld een activiteit voor de buurt of gemeente. Bij reizen organiseer je een groepsreis naar een toffe en goede bestemming en bij ‘discussiëren’ ga je met elkaar in gesprek en discussie over allerlei thema’s. In elke groep maken we ruimte voor bijbelstudie, gebed en het zoeken naar wie God nou is en wil zijn voor jou. Samen maken we er een plek van waar jij jezelf kan zijn en ontwikkelen! Ontdek hoe jij bij FollowNext betrokken kunt raken en blijven.

Interesse? Neem contact op met jongerenwerker Daniël Koffeman (daniel.koffeman@koningskerkdeventer.nl)