Gospeltour Oekraïense zangeressen als herinnering aan de oorlog

26 februari 2024

De praiseband van de Oekraïense Irpin Bible Church (IBC) uit Irpin geeft op exact twee jaar na de grootschalige invasie van Oekraïne op 1 maart om 20.00 uur een concert in de Koningskerk in Deventer. De drie zangeressen die komen maken de oorlog dagelijks van dichtbij. Zo zijn er al goede vrienden overleden door de oorlog. Om de herinnering aan de verschrikkelijke oorlog levend te houden treden ze vijf keer samen met een Nederlandse band op in Harlingen, Leeuwarden, Sneek, Deventer en Houten.

Het concert vormt onderdeel van een gospeltour van concerten, die stichting Hope4Ukraine organiseert. De christelijke organisatie uit Nederland heeft een nauwe band met de kerk in Irpin. Irpin is een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kyiv, die in 2022 zwaar werd beschadigd tijdens het Kyiv offensief van de Russen. De kerk verzorgt de hulpverlening ter plekke. Hope4Ukraine helpt de kerk op haar beurt onder andere met het herstel van huizen voor burgers die dakloos zijn geworden.

Inmiddels zijn al 275 Nederlandse vrijwilligers, uit heel Nederland, naar Irpin en inmiddels ook Moshchun en Mykolajiv geweest om herstelwerkzaamheden te doen. Daarnaast zorgt Hope4Ukraine voor voedselleveranties aan dorpen langs de frontlinie en voor inmiddels meer dan 225 hulptransporten met goederen.

“Met deze tour”, zegt voorzitter Gerben Huisman van Hope4Ukraine, “willen we blijven herinneren aan de verschrikkelijke oorlog die nog steeds woedt in de Ukraine. Als deze groep de gospeltour doet, is het precies twee jaar geleden dat de grootschalige invasie begon.”

Data en locaties:
1 maart 20.00 uur De Koningskerk, Mariënburghstraat 4, Deventer
2 maart 20.00 uur De Lichtboog kruisboog 22, Houten

De deuren zijn 30 minuten voor aanvang open.