Stilteviering

Stilte is afwezigheid van geluid. Oh nee, ik hoor m’n maag rommelen. Gedachten buitelen door m’n hoofd. Stilte, ongemakkelijk?

Eén keer per maand is er een stilteviering in de Koningskerk om 20.00u. Het wordt ook wel een vespers genoemd, maar wij gebruiken liever de naam ‘stilteviering’ omdat het beter past. Waarom stilte? In de viering wordt gezongen, gebeden en een gedeelte uit de Bijbel gelezen. De stilte is bedoeld om ruimte te maken voor Gods aanwezigheid. In de stilte kun je luisteren naar wat God zegt. Denk aan het verhaal van Elia in 1 Koningen 19 waar God komt in het zachte suizen van de wind.

Je kunt in de stilte luisteren naar wat een bijbeltekst je te zeggen heeft. Welk woord of welke zin springt er voor jou uit? Wat raakt je en waar wil je in de stilte over in gesprek met God? De stilte hoef je niet vol te maken door heel hard aan het werk te gaan met bidden of bijbellezen. Je mag in de stilte tot rust komen. En soms is het voldoende dat je je bewust wordt van de onrust en deze bij je Vader brengt. Je merkt misschien dat je gedachten afdwalen naar werk of iets anders. De woorden op papier kunnen helpen om weer terug te gaan naar de bijbelwoorden. Je kunt focussen op de kaars die brandt. De kaars is het teken van Jezus als Licht voor de wereld.

Wat is een stilteviering?
Een stilteviering gaat meer over zijn dan over doen. Je mag opmerkzaam zijn, met alle zintuigen aanwezig zijn. Wat hoor je, wat zie je, wat ruik je als je een lichtje aansteekt bij de kaars, hoe proeft de tekst? Soms staat er een kunstwerk waar je naar kunt kijken. Samen Gods aanwezigheid zoeken en Hem de eer geven, is de kern van de stilteviering.

Als je ruimte wilt maken voor God, kan het fijn zijn om zelf letterlijk wat meer ruimte te hebben. Leg gerust een boek of tas op de stoel naast je, als je graag wat meer ruimte hebt om je heen.

Graag tot ziens in een volgende stilteviering. We beginnen om 20.00u, de viering duurt zo’n drie kwartier. Heb je vragen of wil je graag bijdragen bijvoorbeeld met kunst, wij horen het graag!

Het team van de stiltevieringen

Datum

04 jun 2023
Expired!

Tijd

20:00 - 21:00